5 stappen naar een groener en gezonder gazon

Zit er nog leven in jouw gazon?

Tijdens de zomermaanden heeft het gazon enorm veel afgezien van de droogte. Overal duiken er uitgedroogde plekken op of soms is het gras zelf volledig verschroeid. Zit er bij jou nog leven in jouw gazon? Zoniet, dan is het hoog tijd voor een grondige schoonheidsbehandeling. Ontdek snel onze 5 stappen naar een groener en gezonder gazon!

Shyam Df Sd4 Pg Cq Nm Unsplash


Stap 1: Zaaien of graszoden?

Wanneer kies je voor een nieuw gazon of renovatie van jouw gazon?  Indien meer dan 40% van het gras in jouw gazon beschadigd is, kan je best opteren voor graszoden. Deze zijn trouwens gemakkelijk te bestellen in onze webshop. Als minder dan 40% van het gazon dood is, is zaaien voldoende.

Doe onderstaande test en kom te weten of je grasmat nog leeft of niet:

  • Neem een scherpe spade en verwijder een stuk gras uit de grond
  • Dompel de grasmat onder in een grote emmer water en laat het volledig verzadigen
  • Verwijder het water uit de emmer en laat de grasmat rustig uitlekken
  • Controleer na 2 à 3 dagen de onderkant van de grasmat op witte wortels
  • Witte wortels tevoorschijn gekomen? Hoera, jouw grasmat leeft nog! Zoniet is je grasmat dood en is er werk aan de winkel.

Stap 2: Verwijderen van glasvilt, mos en onkruid

Door het gazon te verticuteren haal je het dode gras, mos en onkruid weg en belucht je de bovenste laag van de bodem. Hierdoor komt de bodem wat losser, zodat er gemakkelijk kan worden bijgezaaid.

Er zijn twee manieren om het gazon te verticuteren: met de hand of machinaal. Bij een klein grasoppervlak kan je opteren voor een verticuteerhark. Voor grotere oppervlaktes is het aan te raden om een verticuteermachine te gebruiken.


Stap 3: Gazon gelijkmatig voorzien van water

Graszaden hebben water nodig om te kunnen kiemen en wortelen. Zorg ervoor dat het gazon gelijkmatig wordt voorzien van water. Indien het niet gaat regenen is het best dat je voor het zaaien een paar dagen 1 à 2 uur de sproeiers aan zet om zo een waterreserve in de grond aan te leggen.


Stap 4: Bemesting gebruiken

Voor het zaaien is het aan te raden om eerst te bemesten, omdat zo de groei en het kiemen van de zaden wordt bevorderd. Je kan in het najaar bijvoorbeeld de DCM Meststof Najaar of Osmo Najaarsgazonmest gebruiken. Deze heeft een hoog gehalte aan kalium en zal zorgen voor een sterke dichte grasmat die goed bestand is tegen vorst en betreding. Ontdek alle Osmo meststoffen online.


Stap 5: Zaaien

Gebruik graszaad die speciaal bedoeld is voor gazonherstel, zoals het DCM Graszaad Riparo gamma. Dit zal ervoor zorgen dat alles extra snel ontkiemt. Bovendien zullen ook de vogels wegblijven door de speciale coating die voorzien is rond het graszaad. Let er ook op dat je het juiste soort graszaad kiest dat aansluit bij de rest van je grasmat: speelgazon of siergazon.

Tot slot kan je best een strooier gebruiken, zodat het graszaad gelijkmatig wordt verdeeld over jouw gazon.